10 dingen waar je aan moet denken als je een kinderfeest geeft

Voor een ouder of verzorger is er niets mooiers dan je kind gelukkig te zien. Het gevoel dat kinderen ervaren als ze jarig zijn is echt bijzonder. Ze ontvangen daar niet alleen de cadeau’s maar ook herinneringen die ze houden voor het leven. Daarom doen we ook zo vaak ons best om het voor hun zo onvergetelijk te maken. Vaak hebben we het alleen te druk met ons dagelijks leven en bezigheden en vergeten we wel eens iets. Vandaar deze lijst.

 1. Voorbereiding – planning feest – draaiboek
 2. Uitnodiging
 3. Teaser
 4. Schooltraktatie
 5. Ophalen vanuit school of moment van brengen
 6. Eten / drinken
 7. Cadeau’s uitpakken
 8. Doe activiteit
 9. Traktatiezakje om te bedanken
 10. Foto / filmpje als herinnering

Voorbereiding – planning feest – draaiboek

Als je echt een onvergetelijk kinderfeestje wil geven waar iedereen nog lang over napraat dan moet je de tijd nemen om het te plannen. Wanneer begin je nu met het voorbereiden van een kinderfeestje?

Vaak als mensen mij willen boeken zijn ze veel te laat en staat mijn agenda al vol. Ze nemen dan een week of twee van te voren contact met mij op om als Gigageer op het kinderfeestje van hun kind aanwezig te zijn. Echt heel vervelend om ze dan te moeten teleurstellen. Ik help namelijk altijd graag om deze feestjes met mijn magische kindershow en ballonfiguren onvergetelijk te maken voor de jarige en alle aanwezige kinderen.

Daarom is twee maanden of zelfs drie maanden van te voren goed om te beginnen met de planning van het feest. Zo kun je rustig bedenken wat je wilt gaan doen op het verjaardagsfeest en is er tijd genoeg om te zorgen dat de materialen in huis zijn en dat het entertainment nog geboekt kan worden.

Snuffel op Pinterest of op andere online plekken naar leuke ideeën of thema’s voor het kinderfeest. Zodra je weet wat je wilt gaan doen kun je gebruik maken van een draaiboek om alles vast te leggen. Zo weten de mensen om je heen ook wat er van ze verwacht wordt. Je kunt hier gratis mijn draaiboek downloaden.

Uitnodiging

Als je echt een geslaagd kinderfeestje wil heb je natuurlijk vrienden nodig die dit met je vieren. Laat ze dan ook op tijd weten wanneer het feestje is zodat ze die datum vrijhouden. Dit doe je door een leuke uitnodiging aan ze te geven. Een uitnodiging kan gewoon een (zelfgemaakt?) kaartje zijn of maak gebruik van een van de vele andere mogelijkheden om ze uit te nodigen. Soms kan zelfs de entertainer hier voor zorgen. (Bij mij is die mogelijkheid in ieder geval aanwezig.)

Hoe ver van te voren geef je een uitnodiging voor een kinderfeestje? Zelf hou ik minimaal twee weken aan. Liever drie weken weken van te voren zelfs omdat kinderen het tegenwoordig best druk hebben. Dit lijkt sommige mensen misschien ver van te voren maarrrrrrr hier laten we het niet bij.

Teaser

Verstuur ongeveer drie dagen voordat het feest begint een teaser. Hiermee ligt je een tipje van de sluier op wat er gaat komen op het feestje zodat de voorpret met de vrienden al kan beginnen. Zo bouw je de (gezonde) spanning op voor iedereen. Je kunt dit simpel doen door bijvoorbeeld een foto te maken van wat materialen die gebruikt gaan worden. Ook dit is weer iets wat sommige entertainers aanbieden. Als ik ben ingehuurd voor een feestje biedt ik ook de mogelijkheid om dit voor hen te regelen. Ik stuur de ouder/verzorger dan een appje die zij dan weer kunnen doorsturen naar hun gasten. Lekker makkelijk. Als ze zien dat er een goochelaar of ballonnenclown aanwezig zal zijn op het feestje zijn ze vaak super enthousiast omdat ze dit niet vaak meemaken.

Schooltraktatie

De schooltraktatie hoort ook bij het speciale gevoel dat de jarige krijgt als hij mag trakteren voor alle klasgenootjes. De mogelijkheden zijn echt enorm. Gezonde snack? Geen gezonde snack? Maar eigenlijk één ding is het belangrijkste: Dat de jarige zich speciaal voelt door de traktatie. Je wilt dus eigenlijk voorkomen dat je hetzelfde maakt als iedereen. Ook hier zijn weer genoeg ideeën te vinden op Pinterest of andere online plekken. Of download hier mijn traktatie-instructies voor een origineel en verantwoorde traktatie. Je kunt natuurlijk ook een traktatie kiezen die hoort bij het thema van het kinderfeestje.

Ophalen uit school of moment van brengen

Dan is het zover.. De dag is aangebroken dat het kinderfeest gaat plaatsvinden. Op de uitnodiging had je al aangegeven hoe laat en waar dit gaat gebeuren. Of de kinderen gaan gelijk mee uit school of ze worden gebracht naar de locatie door de ouders/verzorgers. Hoe dan ook de spanning en plezier is begonnen. Dit is ook een mooi moment om ze alvast in de sfeer te krijgen door ze al iets te geven wat ze op het feest straks gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een lege ballon of een feest hoedje. Zorg er wel voor dat je hier extra achter de hand houd. Het spelen is namelijk al begonnen en dan gaat er wel eens iets stuk 🙂

Eten / Drinken

Na school is het natuurlijk eerst tijd om even (snel) wat lekkers te eten en drinken. Op dit moment is de energie bij de kinderen heel hoog en willen ze het liefst gelijk al de cadeautjes geven of uitpakken. Wacht hier nog heeeeel eventjes mee en zorg dat ze eerst gedronken hebben en wat hebben gegeten. Het ligt natuurlijk aan het tijdstip of dit middageten/avondeten wordt of een snelle snack. Leuk is om een waterkan te vullen met water, siroop of melk en er allemaal rietjes in te doen. Die kan is zo leeg. Tip! Bewaar de grote suikerbommen tot het laatst van het feestje want anders stuiteren ze het hele feestje door en dat kan soms vervelend zijn voor de jarige.

Middageten

Het middageten is iets wat je in je draaiboek hebt gezet en al hebt voorbereid. Hier kijken de kinderen ook al enorm naar uit. De buiken rammelen na schooltijd. Klassiekers zijn natuurlijk pannenkoeken of patat. Lekker en snel. Maar keuzes genoeg in eten.

Avondeten

Andersom kan het ook. Na alle activiteiten nog even afsluiten door met z’n allen even lekker te eten en daarna weggebracht worden of opgehaald.

Cadeau’s uitpakken

Yessss. Tijd om de cadeautjes uit te pakken. Maak ook hier een feestje van. Hieronder drie ideeën.

 • Laat de jarige even weggaan zodat die niet kan zien waar de gasten hun cadeautjes verstoppen. De jarige gaat zoeken en zodra er een cadeau gevonden is wordt deze uitgepakt. Plan hier genoeg tijd voor in in je draaiboek omdat dit best wat tijd kost. Wil je dat het sneller gaat omdat het te lang duurt? Werk dan met warm en koud. Dus roep warm als de jarige dichtbij een cadeau is of koud als die niet dichtbij is. Dit werkt super omdat de kinderen zo al heel actief bezig zijn waardoor ze al wat energie kunnen verbranden.
 • Een andere mogelijkheid is dat de jarige met zijn ogen dicht zit met de gasten om hem heen. Er wordt iemand aangewezen en die moet een dierengeluid maken. Als de jarige de naam raad van degene die het geluid maakt mag hij het cadeau openmaken. Deze vinden ze ook altijd leuk maar hier wordt wel minder energie verbrand.
 • Print van te voren de namen van de gasten uit en eventueel hun foto en doe die bij elkaar. De jarige grabbelt dan en de naam die getrokken wordt mag het cadeau geven. Hierbij wordt er natuurlijk weinig tot geen energie verbrand.
Kinderfeestje verjaardag met entertainer Gigageer

Doe activiteit

Dan is het tijd voor de hoofdactiviteit. Wat gaan de jarige en de gasten doen? Dit kan natuurlijk zoveel zijn. Heb je een locatie geboekt? Dan kunnen ze na het uitpakken van de cadeautjes los. Regel je het entertainment zelf? Dan kunnen de speurtochten, spelletjes of andere (thema?) activiteiten van start. Als je een entertainer hebt ingehuurd dan is deze vaak al aanwezig en heeft tijdens het uitpakken van de cadeautjes zijn spullen klaargezet. Deze is dan vaak ook al klaar om te starten.

Als ik als Gigageer wordt ingehuurd voor een kinderfeestje dan kom ik binnen met een feestelijk muziekje en groet ik alle aanwezige kinderen. Daarna overleg ik kort met degene die mij heeft ingehuurd hoever ze staan in de planning en kijk ik welke plek goed is om mijn spullen klaar te zetten. Op het moment dat alle cadeautjes zijn uitgepakt sta ik meestal start klaar en kan de verjaardagsshow beginnen. Als je wilt weten waar je aan moet denken als je een entertainer inhuurt kijk dan hier.

Traktatiezakje om te bedanken

Aan alle leuke dingen komt een einde en dus ook aan het kinderfeestje. De kinderen zitten vol met alle indrukken van het feest en hebben het geweldig naar hun zin gehad. Tijd om te gaan. De kinderen krijgen als ze naar huis gaan vaak nog een aandenken mee naar huis. Van te voren was dit al opgenomen in het draaiboek en zijn deze natuurlijk al ingekocht en gemaakt.

Wat geef je na een kinderfeest als traktatie mee naar huis? Ook hierin weer genoeg keuzes.

Snoep en/of speeltjes in een zakje is het meest voorkomende maar ook hier biedt Pinterest of andere online plekken weer uitkomst. Misschien heb je gekozen voor een thema feestje en kun je die ook doortrekken naar het traktatiezakje.

foto / filmpje als herinnering

Okee. Het feestje zit erop. Iedereen heeft het naar hun zin gehad en er zijn mooie herinneringen gemaakt. Gedurende het feest heb je natuurlijk foto’s gemaakt en gefilmd. Neem de tijd om hier een leuke collage van te maken of een leuk filmpje. Ook hier zijn weer genoeg makkelijk apps die je hierbij kan helpen. Bijvoorbeeld de gratis app Piccollage voor foto’s en voor iOS de gratis imovie app. Stuur of deel deze een paar dagen later via je favourite social media zodat die herinneringen weer even terug komen bij degene die zijn geweest.